Det tycks finnas vissa seglivade legender om Staden. En av dem gör gällande att det var holländare som planerade och byggde den. Men det förklaras sällan varför det just skulle vara holländare – eller varför holländare skulle ha fått mandat att grunda en ny stad i Sverige?
I min jakt på svar stöter jag på en text av Håkan Jakobsson från 2021. Den ger mig en mer nyanserad bild av den roll som nederländska handelsmän spelade i Sverige mellan 1560 och 1660. Den gången var Nederländerna en dominerande makt inom handeln kring Östersjön. Men landet låg i krig med Spanien – om kolonier, handelsvägar och den protestantiska tron.
Många skickliga nederländska handelsmän och sjöfarare sökte sig till andra länder, och erbjöd – mot betalning – sin expertis och sina kontaktnät till omvärlden. Jakobsson följer några dessa individer och visar hur de anlitades av svenska kungar inom den framväxande statsapparaten.
En av dessa kungar var Karl IX – som blev en trogen kund hos dessa holländare. Han ville bygga skepp, sluta allianser och samla kunskap om utrikeshandel och kolonisering. Och när han grundade staden Nya Lödöse – tänkt som en fristad för driftiga, naturaliserade handelsmän – vände han sig till sina holländska experter.
En helt annan version av samma legend gör gällande att Staden skulle ha modellerats efter stadsplanen för det holländska Batavia i Nederländska Ostindien – det som i dag är Jakarta, Indonesiens huvudstad.
Undrar om detta stämmer? Bilderna visar Batavia och Staden.
Håkan Jakobsson, Dutch Experts in the Early Modern Swedish State: Employment Strategies and Knowledge Building, 1560–1670, Stockholm University, 2021.